Advent står för dörren och det är dags att baka lussebullar!
I söndags var det bullbak här hemma, då var det dags att fylla frysen med lussebullar inför advent och Lucia.
Jag mixar ihop olika recept varje år, så även i år. Men dom blev riktigt goda faktiskt 🙂
Jag tänkte jag skulle försöka få ner ett recept till er så ni kan prova om ni vill…
Lussebullar på Helen´s vis
200 g smör
2 förp (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
ca 1/2 dl vispgrädde
½ dl kesella
1 pkt (50 g) jäst
2 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special
Mandelmassa till fyllningen
Ägg och grädde till pensling
Strösocker som garnering
Smula jästen i bunken, tillsätt den uppvärmda mjölken (fingervarmt, 37 grader)
Tillsätt saffran, grädde, kesella socker, ägg, salt och mjöl
Smält smöret, smält gärna med saffranet i smöret (Vill ni ha gulare lussebullar så smält inte smöret!!)
Tillsätt det till degen
Låt degen stå och jobba ihop sig ca 10 minuter.
Låt degen jäsa i ca 45 min
När degen jäst klart bakar ni ut lussebullarna
Låt dom sen stå och jäsa under en bakduk ca 40 min
Grädda i varmluftsugn 200 grader ca 8 min
Låt dom svalna innan ni frossar i nybakta lussebullar och kanske lite årets glögg från Blossa.
Årets glögg för 5/5 utav mig!
Ha en fin onsdagskväll!
Kram