Read Time:3 Minute, 43 Second
När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
då gläds vi åter alla att fira få advent.
står julens dörr på glänt
då gläds vi åter alla att fira få advent.
1:a Advent
Om inte julstressen redan infunnit sig så brukar den göra det i dom här tiderna, det är trots allt bara tre veckor kvar till jul…
Och det dröjer inte länge innan vi tänt alla ljusen
FRUKOST
Självklart så åt jag och min lilla skatt risgrynsgröt till frukost innan vi började arbeta i vår tomteverkstad
TRADITION
Jag och barnen har under några år haft en tradition vid 1:a advent och det är att göra julgodis, och den traditionen fortsätter vi med även i år…
ROCKY ROADS
I år var det Leilas Rocky Roads som stod först på tur…..
Det var nog det godaste jag smakat på länge!!
Säg ingenting men jag var tvungen att provsmaka 😉
Leilas Rocky Road
600 g mörk kvalitetschoklad 64-70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda ingredienserna i en skål, lite slarvigt (spara lite att strö över som garnering).
3. Häll Rocky road-blandningen i en ugnsform, cirka 3 cm tjock, strö över garnering och låt din Rocky road stelna.
4. När chokladen har stelnat är skär upp din Rocky road i munsbitar.
2. Blanda ingredienserna i en skål, lite slarvigt (spara lite att strö över som garnering).
3. Häll Rocky road-blandningen i en ugnsform, cirka 3 cm tjock, strö över garnering och låt din Rocky road stelna.
4. När chokladen har stelnat är skär upp din Rocky road i munsbitar.
MERA GODIS!
Förutom Rocky Road skulle vi baka chokladkola, även den har jag hittat bland Leilas härliga julgodis recept. Hade handlat ur ”huvudet” och satte igång för fullt, tills jag kom ner till receptet och det stod ”glykos”… hmm… glykos!? Ja, det var inget som fanns hemma i skåpet så det var bara att klä på sig och gå till Centrum och handla, tur att jag även upptäckte att det behövdes en termometer!!
Bara att klä på sig och bege sig ut i kylan, snön knarrar under skorna och det andas vinter!
Nu börjar vi om igen….
Och den här gången med glykos på plats
Så nu börjar vi med Leilas goda chokladkola
Här kokas den goda smeten ihop och det var viktigt med temperaturen
men ack så varmt det var…
Snart 116 ¤ och då var det dags att lyfta bort kastrullen från plattan!
Kolan skulle nu hällas upp i en form och stå för att svalna över natten, så imorgon får jag tjuvsmaka lite… tyvärr får min lilla skatt vänta till nästa gång han kommer, utan honom hade det inte blivit något godis!
Han är mästerlig i köket!
Men jag lånade en bild från Leila så ni får se hur härliga kolorna kommer att bli 😉
Leilas underbara chokladkola
Cirka 24 bitar
2 dl vispgrädde
1,5 dl (116 g) mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
100 g mjukt smör
1,5 dl (116 g) mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
100 g mjukt smör
1. Smält chokladen i ett vattenbad.
2. Koka grädde, muscovadosocker och glykos tills gräddblandningen når en exakt temperatur av 116 grader. Ta av från spisen och häll ner den i den smälta chokladen.
3. Tillsätt kakao och smör och rör om försiktigt.
4. Klä en ugnsform med kant (som är cirka 26 x 17 cm) med plastfolie i botten och häll i chokladkolan.
5. Lägg ett pappersark över formen men utan att den nuddar ytan på chokladkolan (då blir det fula märken). Låt kolan stå framme i rumstemperatur över natten och stelna.
6. Skär upp chokladkolan i fyrkanter och rulla gärna in dem i karamellpapper eller celofan.
2. Koka grädde, muscovadosocker och glykos tills gräddblandningen når en exakt temperatur av 116 grader. Ta av från spisen och häll ner den i den smälta chokladen.
3. Tillsätt kakao och smör och rör om försiktigt.
4. Klä en ugnsform med kant (som är cirka 26 x 17 cm) med plastfolie i botten och häll i chokladkolan.
5. Lägg ett pappersark över formen men utan att den nuddar ytan på chokladkolan (då blir det fula märken). Låt kolan stå framme i rumstemperatur över natten och stelna.
6. Skär upp chokladkolan i fyrkanter och rulla gärna in dem i karamellpapper eller celofan.
Tips för att lyckas med chokladkolan…
Till det här receptet behöver du en elektronisk stektermometer. När du kokar sockret är det bra att sänka temperaturen lite när den kommer upp över 110 grader. Då har man koll på att den inte går över 116 grader. Eftersom det kan gå väldigt snabbt mot slutet. Ju längre sockret kokar ju fastare kola får man men det sker med väldigt små marginaler. 118 grader blir exempelvis betydligt fastare chokladkola än 116 grader.
Dagen gick mot sitt slut
Och det var dags att köra skatten till tåget, själv skulle jag åka vidare för att få lite glögg så här på 1:a advent…
Med mig tog jag denna fina burk fylld med Rocky Road
Hoppas ni hade en fin 1:a advent
Kramar