parmigiano reggiano 9

Parmigiano Reggiano är kanske den mest berömda av många italienska hårdostar. Parmiginao Reggiano är gjord på komjölk och tillverkningen får bara ske i vissa områden. Osten lagras mellan 22 och 36 månader, ju längre den lagras ju torrare blir den och desto kraftigare i smaken.  Den ”äkta” parmesanosten kallas i Italien för ”ostarnas kung”.  Smaken är unik och helt oumbärlig i italiensk matlagning. Riv den över pasta, grönsaker eller gratänger, men nåt ni måste prova är att riva över den på smörfräst spenat! I helgen som var hade vi en liten ”parmesanhelg”, det bakades pizza med riven parmesan ovanpå, vi gjorde parmesanchips och sedan hade vi tärnad parmesan med fikonmarmelad till ostbrickan, det är bara fantasin som sätter gränserna… Var uppmärksam på lagringstiden på osten  i butikerna när ni köper Parmigiano Reggiano så ni inte  får en Grana Padano som marknadsförs som Parmigiano Reggiano. Grana Padano är lagrad 12, 16 eller 20 månader och smaken är stark men inte lika torr som en Parmigiano Reggiano, inget fel på den osten, absolut inte, men var bara uppmärksam, beroende på vilken av ostarna ni är ute efter, själv föredrar jag Parmigiano Reggiano, är ni osäkra på skillnaden så köp gärna hem båda två och gör ett smaktest så får ni känna skillnaden.
Visste ni detta om dessa ostar?

Så här såg våran ”osthelg” ut iallafall…

parmigiano reggiano 8

Ost passar till allt, eller hur 🙂

Ta hand om Er ute i kylan!

Kram

Vitaestilo
vitaestilo@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *