Likör 43! Borde inte gått någon förbi för oss som är i ”medelåldern” :-). För sådär 28 år sedan hade jag en tid då Likör 43 alltid fanns hemma och jag bara älskade den härliga doften av vanilj. Idag, så här många år senare, vet jag så mycket mer om den här likören. Vi fick nämligen besöka fabriken när vi var på våran resa nere i Spanien och Murcia området. Likör 43 – quarenta ytres, hette från början Liqvor mirabilis. Likören innehåller 43 olika ingredienser och dessa är hemliga, det enda dom talar om är att det är vanilj i den och det är endast 4 personer som kan receptet. Likör 43 är ett familjeägt företag och likören säljs idag i över 80 olika länder.
Vi fick se museumet som finns att besöka för allmänheten idag och även fabriken. I fabriken fick vi inte knäppa kort men däremot fick vi tillåtelse (är inte tillåtet för besökare annars) att knäppa kort i museumet.
Så här såg det ut i fabriken när tillverkningen började
Kontoret som det exakt såg ut när ägarna till Likör 43 startade företaget.
I sådana här lerkrukor tillverkades den första Likör 43
Den här flaskan är tillverkad av en av spaniens mest kända drejare och har endast tillverkats i 25000 exemplar. I dag kan man se dom till salu på nätet men oftast lite trasiga
Här är alla flaskor som dom sett ut sen den första kom 1942
I anslutning till museumet finns en bar där man får provsmaka den goda likören
Coffee asiático
Den här kaffedrinken var det första vi fick provsmaka när vi var på plats. Det är en kaffedrink som är typisk för Cartagena området och dess region. Den serveras dessutom i unika glas, en ”Asian Cup”. En av dom mest populära souvernierna i Cartagena.
Kaffedrinken innehåller från botten: kondenserad mjölk, likör 43, lite kanel och rivet citronskal, kaffe och grädde på toppen.
Barhäng för hela gänget 🙂
Drinkdags
Som gammal bartender hoppar Natali in i baren och hjälper till 🙂
Här tillverkas Ginger 43 för fulla muggar
Orochata!
Nu släpper Likör 43 en ny likör. Orochata är inspirerad av spaniens nationaldryck Horchata. Den har sitt ursprung i forna Egypten där jordmandeln var en av de första grödorna som exporterades. Jordmandeln är väldigt torr och så är även smaken på denna likör. Den har redan släppts i Spanien och är i dagarna även på väg till Danmark men än så länge finns den inte i Sverige.
Det här är en av dom roligaste besöken vi gjorde på våran resa, ett besök hos Likör 43 kan jag verkligen rekommendera om ni är i dom regionerna!
Kram