Om ni vill ha riktigt saftiga och goda lussebullar så skall ni prova baka dom som jag gjorde senast, lussebullar med smörkräm i. Rackarns vad goda dom blev, nästan så där farligt goda att man bara kan plocka ut en ur frysen, värma i ugnen och äta precis vilken tid på dygnet som helst 🙂
Ni måste nästan testa att baka dom…
Lussebullar med smörkräm
ca 40 st
50 g jäst
6 dl fingervarm mjölk
2 påsar saffran
150 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning till smörkräm:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
mandelspån
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Blanda ihop fyllningen med en gaffel i en skål till en jämn smet
Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar. Jag vägde mina till ca 40 g/styck
Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.
Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.
Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker och mandelspån.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under bakduk.
Blev några för få smörkrämsbollar så jag tog lite Nutella i några av bullarna 🙂
Sen var det bara att njuta av nybakade lussebullar och årets Blossa glögg 🙂
Älskar saffransbullar 🙂
Prova dom ni också!
Lycka till!
Tack så mycket för receptet. Bullarna är jätte goda ☺️
Tack själv 🙂