
Stoppa handen i kakburken!
När det kommer till småkakor så tänker jag på min mormor. Hon bakade alltid småkakor. En tradition hon överförde till min mamma, och självklart så finns dom generna även hos mig 🙂
Jag tycker det är väldigt roligt att baka småkakor.
Jag tänkte tipsa er om dessa små godingar som är perfekta att ha i frysen och ta upp när fikasuget blir för stort.
Kolakakor med dumle – ni hör ju!
Dels en smak av kola med tanke på sirapen men sen även av dumlekolan.
Kolakakor med Dumle
220 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 msk sirap (ljus)
15 stycken dumlekolor (hackade)
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg bakplåtspapper på en plåt
Blanda socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen, går bra att köra med elvispen, med spiralvisparna.
Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner i smörblandningen. Arbeta till en smidig deg.
Rör ner den hackade dumlen.
Dela på tre eller fyra längder ( beroende på hur tjocka / tunna du vill ha dem) och rulla ut till längder.

Platta till längderna lite grann.

Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått gyllenbrun färg.
Skär dem ”snett”medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Jag fick fyra längder och gjorde dom ganska ”tjocka”

Om ni hinner lägger ni dom i frysen när dom svalnat
Lycka till!
Men så mumsigt!
Dom är supergoda 🙂
Kram
Helen