Helstekt oxfilé med potatiskaka
Nu är jag här igen för att ge er ett riktigt bra tips på en middag, nämligen helstekt oxfilé med potatiskaka och fyllda tomater.
Hela måltiden är så god, men dom fyllda tomaterna är nog dom godaste tomaterna jag har ätit någongång.
Väljer ni att inte prova hela receptet – gör iallafall tomaterna 🙂
Helstekt oxfilé med potatiskaka och fyllda tomater (2-3 pers)
Potatis (medelstora) 600 g
2,5 dl matlagningsbas (jag tog 4%)
1 ägg
Riven ost
Oxfilé (ca 180 – 200 g/pers)
Cocktailtomater (ca 5 per/pers)
Färskost ca 5 msk
Basilika – hackad
Sallad till servering
Börja med potatiskakan.
Sätt ugnen på 200°.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Lägg potatisen i en form, smörj den med lite smör.
Vispa ihop grädde och ägg.
Krydda med salt, chiliflakes och peppar.
Häll grädden över potatisen och strö över osten.
Ställ in formen i ett vattenbad i ca 40 minuter, mitt i ugnen.
Sänk värmen i ugnen till 150°.
Putsa oxfilén och bryn runt om i margarin.
Krydda med salt och peppar.
Lägg det i en ugnsfast form och stek mitt i ugnen i tills innertemperaturen är knappt 60°, köttet är då medium.
Ta ut köttet och låt det vila i aluminiumfolie i ca 10 minuter innan det skivas upp.
Det går lika bra att skiva köttet och steka det i stekpannan, det gjorde jag.
Rör ihop färskost och basilika.
Krydda med salt och peppar.
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet.
Fyll tomaterna med färskosten.
Servera köttet med potatiskakan, fyllda tomater och sallad.
Hoppas ni vågar prova 🙂
Kram