Lussebullar a´la Roy Fares

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Roy Fares Lussebullar 

 

lussebullar 12

Roy Fares lussebullar är säkert finare än mina men förhoppningsvis så smakar dom lika gott 😉 Jag är själv väldigt nöjd med min insats, jag har under alla år jag bakat lussebullar (typ 30 år) använt mig av samma recept för dom har varit så goda, men i år fick jag för mig att jag ville ha mandelmassa och vanilj i mina bullar och sen såg jag på TV4 när Roy Fares var där och bakade sina lussebullar och fick en strålande idé om att jag skulle göra ”hans” bullar. Det tog dock ett tag innan jag fick in snitsen på snurrorna, som sagt, inte lika fina som hans, men fantastiskt goda! Så idag tänkte jag bjuda på hans recept och kan varm rekommendera att ni provar det nästa gång ni skall baka lussebullar.

 

Recept

Fördeg

500 g Mjölk (5dl)

50 g Jäst

1 g Saffran (2påsar)

520 g Vetemjöl (8,5dl)

Deg

150 g Smör – rumstemperatur

170 g Strösocker (2 1/2dl)

2 g Salt (2krm)

320 g Vetemjöl (5,5dl)

Mandelfyllning

250 g Mandelmassa

25 g Strösocker (2msk)

3 g Vaniljsocker (1msk)

100 g Smör – rumstemperatur

Pensling & garnering

1 st ägg

Hyvlad mandel

Pärlsocker

Saffrans deg: Värm upp mjölken med saffran till finger varmt och lös upp jästen i mjölken och blanda i det med vetemjölet, knåda till lös deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15 min.

Blanda i dem resterande ingredienserna i fördegen och kör på mellan hastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar och låter vila lite mellan varven. Kavla ut degen 45*70 cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut mandel fyllningen jämt över degen. Greppa över delen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga strängar och gör små knutar genom att snurra remsan runt 2 fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.

Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.

 

lussebullar 1

lussebullar 2

lussebullar

lussebullar 4

lussebullar 5

lussebullar 6

lussebullar 7

lussebullar 8

lussebullar 9

lussebullar 10

lussebullar 11

lussebullar 13

Lycka till med baket <3

Kram

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Rekommenderade artiklar

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

9 thoughts on “Lussebullar a´la Roy Fares

 1. Jisses, det där är over-kill för mig. har dock införskaffat 2 påsar saffran så något ska jag väl få till innan vi drar över julen. Men ..jag tror jag kör med enkla lussekatter. Jättefina!
  kram vännen
  /J

 2. SÅÅÅ himla fina dina blev ju! Jag provade också att göra de förra helgen men min deg jäste aldrig( troligtvis gammal jäst och för kallt) så det var en svårarbetad deg. Men de smakade gott. Jag har alltid gjort de med mandelmassa och smör(iallafall de senaste åren, så gott)

  Kram Kristin
  http://onlyfemale.se

  1. Hej Kristin!

   Det gjorde inte min heller, det kanske var det som var meningen så dom inte skulle bli så stora 😉 Men dom blev fantastiskt goda <3

   Önskar dig en trevlig helg!

   Kram
   Helen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »