BJÖRNBÄRSPAJ
I dag måste jag få bjuda på recept på en björnbärspaj, förmodligen den godaste 😉
Havrebotten
175 g smör
3 dl mjöl
1,5 dl strösocker
1,5 dl havregryn
Sätt ugnen på 175 grader
Smällt smöret, blanda sedan i mjöl, strösocker och havregryn.
Tryck ut degen i pajformen
Förgrädda i mitten av ugnen i 15 minuter (se till att den inte gräddas för hårt)
Bärfyllning
ca 3,5 dl björnbär
(om man vill 2 dl björnbärssylt, jag tog INTE med det)
1 msk balsamvinäger
2,5 msk potatismjöl
Blanda ihop bärfyllning
Knaprig topping
75 g smör
2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
Smällt smöret och blanda i havregryn och strösocker, låt svälla några minuter
När pajskalet har gräddats, häll över bärfyllningen och strö sedan över den knapriga toppingen.
Grädda i ugnen i ca 25 min eller tills den blir gyllenbrun, servera med vaniljsås!
En liten favorit i repris, jag har skrivit om det här receptet tidigare men nu när jag på Nationaldagen hade lite björnbär kvar i frysen och fick för mig att göra en paj så ger jag det er engång till, om det är så att någon missat det tidigare.
Det går naturligtvis bra att byta ut björnbären till andra bär om man hellre vill det, men pajen är väldigt krispig och god 😉
Lycka till!