Visst är det gott med nybakade bullar? Bara doften gör att det börjar vattnas i munnen. Efter operationen har jag haft svårt att sova och om jag väl sover några timmar så vaknar jag väldigt tidigt på morgnarna. Så en morgon när jag legat vaken alldeles för länge flög ”fan” i mig och jag klev upp vi 6-tiden och började baka bullar. Den här gången blev det inga traditionella bullar utan kardemummabullar med kladdkaka i. Istället för att bre över smör, socker och tex kanel så gjorde jag en kladdkakesmet som jag bredde på bullarna istället. Om det blev gott? Det blev fantastiskt gott!!
Receptet kanske 🙂
Kladdkaka
2 ägg
2,5 dl socker
vispas med elvisp
5 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smällt smör
2 dl vetemjöl
Blanda ner dom andra ingredienserna i ägg/sockersmeten med en sked eller slev, man ska aldrig vispa kladdkaka med elvisp då den inte blir så fluffig.
Normalt har jag inte så mycket vetemjöl i smeten men den måste vara lite fastare när man brer över den på bullarna.
Kardemummabullar
30 g jäst
2,5 dl mjölk
9,5 dl vetemjöl (ca)
0,5 tsk salt
1 ägg
1 dl strösocker
110 g rumstempurerat smör
ägg till pensling
Smula jästen i matberedaren, värm mjölken till den blir ljummen och häll över jästen och rör om . Tillsätt resten av ingredienserna förutom smöret, rör om så det blir en jämn och fin smet (inte kladdig), tillsätt det rumstempurerade smöret lite i taget, öka volymen på maskinen och låt degen stå och gå i 10 minuter.
Lägg sen degen på ett mjölat bakbord i 20 min
Kavla sedan ut degen
Bred sen över kladdkakesmeten lagom tjockt
Rulla sen ihop degen, skär den i bitar och lägg i bullformar
Låt sen bullarna stå och jäsa under bakduk i 1,5 – 2 timmar
Pensla på ägg och strö över pärlsocker, grädda i 190 ¤ ca 7- 9 min, till dom är gyllenbruna.
För att få bullarna att se glansiga ut och behålla saftigheten längre kan ni pensla på en sockerlag, den gör ni genom att koka upp 1,5 dl vatten och 1 dl socker, koka till allt socker löst sig, när sen bullarna är färdiggräddade penslar ni på lagen.
Vad gör ni sen? Jo, sätter er ner och stoppar en god bulle i munnen 🙂
Lycka till!
Du kanske ska starta bageri! Ser jättemumsigt ut!
Haha ? ingår i delar av mina ”drömmar”
Kram
Helen
Så goda de ser ut. Härligt kreativ du är som kommer på att ha kladdkaka i bullarna. Älskar kladdkaka och bullar så detta måste testas:)
Ha det gott, och god bättring med foten
Kram Maria
Ja det måste du testa 🙂
Tack snälla!!
Kram
Helen
Åh jösses så gott. Nu måste jag baka igen. Livsfarligt med alla dina underbara recept. Hoppas det går framåt med foten och att du känner dig lite piggare. Kraaaam Inger
Jag tänker på dig varje gång jag lägger in recept 🙂
Det går framåt men är trött… sover så dåligt 🙁
Kram
Helen
Men så det vattnas i min mun. Hoppas foten läker fint!! Kram!