Hjärtstartare kan rädda liv

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

hjärtstartare

Hjärtstartare borde finnas på många platser för att vi skulle kunna ha chansen att rädda liv! Jag själv är dåligt på första hjälpen och allting, men tänk så många människor vi har runt omkring oss som årligen drabbas av hjärtstopp och det kan hända precis när som helst, när du ligger och sover, när du sitter och äter frukost, när du är på jobbet, när du är och tränar, man kan aldrig förutse denna fruktansvärda händelse. Hjärtstopp är dessutom en av sveriges vanligaste dödsorsaker, varje år drabbas 10 000 personer och endast 500 överlever. Det är ju fruktansvärt! Tänk om det är någon utav oss nästa gång eller någon av våra anhöriga. Häromdagen kom vi in och prata om det här och jag började fundera på vad jag själv skulle göra om jag hamnade i den situationen att någon fick hjärtstopp där jag befann mig och jag kände på engång ganska hjälplös. Vad skulle jag göra? Ringa 112? Men det kanske är försent när ambulansen väl är på plats!? Förmodligen är det det för forskning visar att 3 av 4 kan överleva ett hjärtstopp om rätt behandling startas inom 3 minuter. Chansen att överleva minskar med 10 % för varje minut som går. Så frågan är hur snabbt man kan hjälpa och vart hjälpmedlen finns! Jag började googla lite grann på just hjärtstartare och fann väldigt många sidor om information och företag som sålde dessa. Sen började jag tänka på om eller vart jag sett sådana maskiner där jag befinner mig. Jag vet att dom har på gymmet där jag tränar och sedan har jag sett det ute på lite olika arbetsplatser när jag är ute och jobbar, men har ni någon på Ert jobb? Vet ni isåfall hur ni använder dessa?
En hjärtstartare fungerar som så att den analyserar hjärtverksamheten och kan skicka en elektrisk stöt till hjärtat och det är den enda hjälpen man kan ge vid hjärtstopp, i och med det har hjärtat chansen att få en omstart och kan få en normal rytm igen.

Jag själv har som sagt enormt dålig erfarenhet av detta men kände när vi började prata om det hur enormt viktigt det är och vill därför dela med mig av mina tankar och funderingar. Så ett sätt att hjälpa är att försöka se till att det finns hjärtstartare där vi befinner oss, börja hos eran arbetsgivare redan idag och varför inte be om att få gå en utbildning!

Dagens tanke från mig!

Kram
Helen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Rekommenderade artiklar

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Hjärtstartare kan rädda liv

  1. Viktigt inlägg. Jag gick utbildning i Hjärt och lungräddning på mitt arbete. En fantastiskt bra dag var det. Tiden är ju en stor faktor vid dessa händelser.
    Varm kram till dig
    Maria

  2. Det är bra att kunna HLR manuellt om det inte finns hjärtstartare – den är eg bara ett komplement till HLR / Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »