Lax med teriyakisås, kan det vara något till kvällsmiddagen? Jag tänkte att jag skulle försöka bryta av med några andra inlägg än bara bilder från min resa, jag har fortfarande väldigt mycket bilder kvar som jag tänkte dela med mig utav, men för att ni inte skall tröttna så blandar jag inläggen lite grann. Häromkvällen var det laxdax här hemma, jag älskar ju lax, äter det minst engång i veckan i olika varianter. Kvällen till ära hade jag bestämt mig för att grilla lite grönsaker och gör en egen teriyakisås, har haft receptet länge men inte kommit mig för att göra den, men jag kan säga att det var inte sista gången jag gjorde den, attans vad god den blev!!

Förutom teriyakisåsen och laxen så grillade jag morötter, paprika, sugarsnaps och broccolisparris (finns på Ica, så himla goda), sedan lade jag även på bladspenat och mango på tallriken. Laxen grillade jag i ugnen och strödde på sesamfrön.

Receptet på teriyakisåsen:

1 tärning ingefära
½ vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
2 tsk olivolja
2 dl brunt socker
1 ½ dl tunn soya (typ Kikkoman)
1½ dl risvinäger
Rostade sesamfrön om du gör såsen tjockare.

Börja med att steka ingefära och vitlök hela i sesamoljan och olivoljan, men bara snabbt, det skall inte få någon färg. Häll sedan i sockret och låt det karamellisera (smällta).  Häll därefter i resterande ingredienser och låt koka. Om du vill ha såsen tunn räckr det med att koka den i ca 5 minuter men vill ni ha den tjockare får ni reducera den till önskad tjockleck. Tänk på att såsen tjocknar ganska mycket när den kallnar. Till den tjocka såsen är det gott om man rostar lite sesamfrön och häller i.

När såsen skall serveras tar ni bort ingefäran och vitlöksklyftan och kastar dom.

Såsen håller sig länge i kylen om ni förvarar den i en sluten förpackning.

teriyakisås

teriyakisås 1

teriyakisås 2

teriyakisås 3

Det var dagens middagstips!

Kram på Er!

Vitaestilo
vitaestilo@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *