
Gör din egen chokladbit med chili
Tycker ni om mörk choklad, gärna smaksatt med chili? Då måste ni prova att göra den här chokladen. Hur enkelt som helst, men så himla gott.
Dessutom ”nyttig”.
På juldagen började jag mitt ”nya” liv, då släppte jag allt vad som hade med julmat och göra och började äta efter Keto metoden.
Och det har gått så bra och jag har hittat så många härliga recept. Och det bästa av allt, jag är aldrig hungrig och inte sötsugen.
Däremot kan jag på kvällen till mitt te ta en liten bit av den här chokladen som är just ett Keto recept. Men det kan man inte tro.
Så vare sig ni äter Keto eller inte så slår jag ett slag för att ni provar den här….

Choklad med chili
150 g mandel med skal (jag tog utan senast för jag hade över efter julen)
1 dl vatten
2 tsk sötströ (kan hoppas över)
2 tsk salt
2 tsk chiliflingor – beroende på vilken chili ni har. Jag har en ganska stark chili och då blev det nästan för starkt med 2 tsk.
200 g mörk choklad (85%)
Lite salt och chili som dekoration
Sätt ugnen på 200 grader
Hacka mandeln grovt. Lägg sen ner mandel, vatten, chili, sötströ och salt i en kastrull.
Koka upp snabbt och koka av vattnet. (kokar vattnet för länge släpper skalet på mandlarna)
Bred sen ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dom i ugnen ca 10 min.
Är dom inte torra så kan du ha dom inne ytterligare i några minuter men sänk temperaturen till 125 grader.
Men mina var helt klara efter 10 min på 200 grader.


Smällt chokladen över ett vattenbad. När chokladen smällt, låt den stå en liten stund så den får bli lite tjockare i konsistensen så den inte rinner ut så mycket.
Lägg sen ut mandeln på ett bakplåtspapper i en form. Häll över chokladen. Tryck till chokladen med en spatel eller slickepott så den blir fyrkantig.

Ställ formen på en sval plats.
Efter ca 15 min kan ni ta ut den och skära den i bitar, det är lättast att skära den innan den stelnat helt.
Sen kan ni sätta er och njuta av en god chokladbit till en kopp te eller kaffe 🙂
Lycka till!