Hur är det att resa i corona tider?

0 0
Read Time:4 Minute, 36 Second

Hur är det att resa i corona tider?


Den frågan har jag fått många många gånger under dom här två resorna jag har gjort i sommar. Först till Kroatien och nu senast till Palma.
Och som ett snabbt svar på det så är det inga problem alls!

Innan ni reser så måste ni följa allt som händer på UD:s hemsida. Där uppdateras allt som ni behöver veta. Från den svenska UD sidan kan ni sen länka er vidare till det land ni ska resa till, tex, Spanien då.
Och där står det vad som gäller i det landet, när du ska använda munskydd, hur det är på allmänna platser, på badstranden osv.

Sen är det alltid bra om ni kan följa några nyhetsuppdateringar från just det landet. Nu när vi skulle åka till Palma så följde jag några spanska tidningar för att vara uppdaterad med vad som sas och vad regeringen var på väg att göra.
Vi hade även kontakt med folk som varit där nere under en längre tid och folk som bor där nere, för att vara på den säkra sidan.
För trots att det står en sak i tidningarna så är det inte säkert att det är så. Ni vet ju att tidningarna är duktiga på att skriva upp allting 🙂

Ni bör förbereda er på att det inte är som det har varit förut, vare sig på flygplatserna, på flygplanet eller i landet ni besöker.

På Arlanda som jag då flyger ifrån är det mesta stängt, den stora Tax Free butiken är öppen, men många hyllor gapar tomma och den finns i stort sett ingen personal på golvet, utan det är dom som står i kassorna och tar betalt.
Har du för avsikt att äta något på Arlanda så ska ni ta med er att även där är utbudet begränsat. Det finns några fik öppna och Joe & The Juice bar.

På dom flesta flyg serveras inga måltider alls, dom säljer inte ens dryck.
Flyget till Kroatien var det ingen försäljning alls på planet, när vi reste ner till Palma sålde dom lite snacks och dryck samt en och annan smörgås.
Så se till att ni har ätit innan och ta med något enklare att äta samt något att dricka.

Sen är det munskydd som gäller både på flygplatsen och på flygplanet.
Nu när vi reste hem från Palma var det en kille som inte fick gå ombord på planet och flyga med hem pga att han inte hade rätt munskydd och inte var villig att använda det på rätt sätt.

När ni väl är framme på er destination så kommer ingenting att vara som förut!
Jag kan bara ta Palma som ett exempel.
Staden som aldrig sover om sommaren, där turister, gatumusikanter, butiker, krogar och nattklubbar nästan är öppet dygnet runt är inte det längre.
Många butiker har slagit igen liksom restauranger.
En del restauranger längs turiststråken är öppna, men långt ifrån alla.
En del har valt att hålla stängt under den här perioden, en del har gått i konkurs och vissa har valt att ha begränsade öppettider, tex onsdag till söndag eller torsdag till måndag.
Så var det även på Beach Clubarna som vi besökte.
Så trots att det är härligt att komma till värmen, att få känna sig lite ledig och få den här återhämtningen som många behöver, så är det långt ifrån på samma sätt som det varit.

Sen ska ni också veta att det är mycket strängare regler i andra länder än vad vi har här i Sverige.
Här har vi ännu så länge inget krav på munskydd tex.
Men i dom flesta andra länder har vi det.
I Palma måste du ha munskydd på dig hela tiden förutom när du är på badstranden och när du äter.
Det var tal om att det även skulle vara munskydd när vi tog våra promenader på morgonen. Det har inte varit lag på det tidigare, men tydligen hade dom infört det nu. Men jag kan säga att det var helt omöjligt att gå i den takt vi går och ha munskydd, du kunde inte andas till slut. Så när vi tog våra PW på morgonen så hade vi munskyddet med oss utifall vi skulle bli stoppade, det är dyra böter om du inte använder munskyddet. Men vid flera tillfällen mötte vi polisen och dom sa ingenting.

I varje butik du går in i står det en flaska med handsprit direkt innanför dörren och är det så att du inte uppmärksammar det eller råkar missa det så skriker dom i butiken rakt ut att du måste ta handsprit 🙂

Annars kan jag säga att det inte är några hinder att resa, så länge det inte blir lockdown eller att UD går ut med en avrådan att resa till några länder.
För det positiva är att det är väldigt lugnt och skönt. Inga köer någonstans, det finns alltid taxibilar, dom restauranger som håller öppet har även bord så du kan med enkelhet sätta dig och äta där du vill.
På stränderna är det långa avstånd mellan solstolarna och är du på en Beach Club måste du ha munskydd när du rör dig i området, dock inte när du solar och äter.

Jag känner mig betydligt tryggare i dessa länder när jag är ute och rör mig än vad jag känner mig här hemma i Sverige.

Som sagt, ni kan resa, men tänk på att det inte är som det har varit!

Jag hoppas att jag har gett svar på många av era tankar och funderingar 🙂

Kram

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Rekommenderade artiklar

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »