0 0
Read Time:3 Minute, 52 Second

stallhagen

Stallhagen på Åland är ett Mikrobryggeri som grundades 2004 av en grupp ölvänner. Stallhagens öl tillverkas manuellt från bryggningens första början till den färdiga produkten i ditt glas… Stallhagens öl lagras den tid ett gott öl kräver för att utveckla den fylliga smaken, den naturliga kolsyran och  det fina skummet som alla deras öl representerar. Beroende på ölsort är lagringstiden fyra till åtta veckor. En stor skillnad mot för industriölen som tar mycket kortare tid att ta fram.
När vi var på Havsvidden fick vi tips om att vi skulle besöka Stallhagen på vägen hem, Stallhagen ligger mitt emellan Mariehamn och Havsvidden kan man säga. Utan några förväntningar alls styrde vi bilen dit när vi åkte hem och det blev en stund fylld av historia!

När vi var på plats på detta härliga ställe som förutom brygger öl har en pub och en restaurang, så uppenbarade det sig en scen, precis som i Dalhalla. Där fick vi reda på senare att det har spelats Hamilton, nu skall Lejon Kungen sättas upp och sen skall även Ronja Rövardotter spelas upp. På denna scen gästas dom även av artister, den 29 juli till exempel kommer Lasse Berghagen dit.

Men nu undrar ni kanske varför denna stund blev fylld av historia?
Jo, vi hade äran att få träffa en av ägaren, Christian Ekström, som berättade hela historien om ölbryggeriet. 2004 tillverkades 8000 liter öl av dom två sorter som dom då tillverkades, 2015 tillverkas 21 sorters öl och 796 000 liter! Nu har dom växt ur bryggeriet och håller som bäst på med planeringen att bygga ut bryggeriet och det skall stå klart 2017. Från att ha gått från bilmekaniker , busschaufför, dykare… till öltillverkare är bara en del av hans liv. Han är idéernas man Christian! Just nu håller dom på att bygga ett Bed & Breakfast som skall stå klart nu i december. Förutom att bara komma dit och bo så kommer det finnas möjlighet att hjälpa till att jobba på gården, för den här mannen jobbar närodlat så långt det bara går och samarbetar med en bonde där han bland annat tar hand om kalvarna och masserar in dessa med öl. Ålands svar på Kobe köttet. Hur som, om man hjälper till på gården så kan man tjäna mynt, mynten kan du sen välja att handla för i restaurangen och puben eller betala boendet för. Det här låter för mig en fantastisk idé. Och tänk vilket koncept för en konferens för att skapa team känsla! Just nu tränar han dessutom för fullt för att genomföra Ironman!

stallhagen 7

stallhagen 4

stallhagen 2

stallhagen 3

stallhagen 1

stallhagen 10

stallhagen 5

stallhagen 11

Vi satt helt tysta och lyssnade på denna man, historierna tog aldrig slut! Kommer ni ihåg det här Champagne vraket som hittades på havets botten för några år sedan? Det var dykaren Christina Ekström som hittade det, han hittade världens äldsta champagne! Flaskorna hade legat på havets botten i 230 år!
Vraket gick inte att identifieras men Christian var tvungen att ta upp en champagneflaska för att kunna säkerställa åldern på den, hans kompis som var med och dök hade en förteckning hemma på gamla flaskor och dom kunde snabbt konstatera att champagnen var från 1780 -talet. För att få reda på om champagnen fortfarande var drickbar och säkerställa ursprung var dom tvungna att öppna flaskan. Och det visade sig att det var fruktansvärt hög kvalitet på champagnen. Det sägs ju att man måste byta kork på en champagne var 25:e år, men den här var det alltså inga problem med, man tror att den klarat sig så bra då den konstant legat mörkt på 55 meters djup med en konstant kyla på fyra grader. Det sägs att man fann 168 flaskor och det var tre olika sorter, man var tvungen att öppna alla korkar och korka om dom och på den tiden så var det märkt i korken vilken sort det var, på den tiden hade man inga etiketter på flaskorna, det började man med på 1900-talet. Större delen av flaskorna var från Velvue Clicquot.

stallhagen 12
Christian Ekström kan ha gjorts sitt livs fynd och för alltid skrivit in sig i vinfanatikernas historieböcker. Här står han med en av flaskorna från vraket….

Här kan ni även se en film från när flaskorna togs upp från vraket.

I detta vrak hittades också fyra flaskor öl som idag Stallhagen tillverkar i Belgien, dom kan inte göra det själva i sitt eget bryggeri, som har döpts till Historic Beer och innehåller exakt samma ingredienser som den öl som dom hittade.

Som ni förstår så blev detta en oförglömlig eftermiddag!

Stort tack till dig Christian som delade med dig av din historia till oss!

Kram
Helen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Rekommenderade artiklar

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Stallhagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »