En nybakad nästintill varm morotskaka fick bli det goda på fikabordet på Nationaldagen. Jag tycker det är väldigt roligt att baka, men jag äter ju inte så mycket själv så det blir många gånger att jag bakar och sedan lägger jag det i frysen, eller bjuder någon för stunden på fika sen kastar jag det. Ja jag vet, jätte dumt!! Men på Nationaldagen ville jag baka något gott och dagen till ära skulle jag själv också fika :-). Hittade ett nytt recept på en morotskaka som föll mig i smaken häromdagen som jag blev intresserad av att testa så vad passade väl bättre än just på denna ljuvliga dag?! Sagt och gjort, iväg och handla lite ingredienser sedan var det bara att ställa sig att baka, och med facit i handen så kan jag säga att den blev lika ljuvlig som självaste Nationaldagen..
Ett gott råd till Er är att ni bakar den själva 🙂
Morotskaka
3 ägg
2 dl socker
1 dl råsocker
100 g hasselnötter eller hasselnötsmjöl (jag använde hasselnötsmjöl)
300 g fint rivna morötter
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk salt
2,5 dl matolja
Glasyr
50 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
skal av 1 citron
3-4 dl florsocker
Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröda en form med avtagbara kanter.
vispa ägg och socker riktigt poröst (ca 10 min)
Blanda morötter med råsocker och hasselnötter i en skål
Blanda mjöl med bakpulver, salt och kryddor.
Tillsätt morotsbandningen i äggen, sikta ner de torra ingredienserna och rör ner det i smeten.
Tillsätt oljan och rör tills det blivit välblandat.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40-45 min, känn med en sticka så kakan är torr. Låt den svalna.
Vispa smör, philadelphiaost och citronskal tills det är välblandat
Tillsätt florsocker och vispa till det är en krämig glasyr.
Sist rev jag över lite mörk choklad över kakan.
Ät och njut!
Något att bjuda på i sommar!
Kram